زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
 

بنی اسرائیل دوران عیسی (قرآن)





در این نوشتار خصوصیات و ویژگی های بنی اسرائیل دوران حضرت عیسی علیه السلام بیان شده است.


۱ - آسیب رسانی به حضرت عیسی



بنی اسرائیل دوران عیسی علیه‌السّلام درصدد آسیب رسانی به آن حضرت، پس از مشاهده معجزات وی بودند.
اذ قال الله یـعیسی ابن مریم... واذ کففت بنی اسرءیل عنک اذ جئتهم بالبینـت...( (به خاطر بیاور) هنگامی را که خداوند به عیسی بن مریم گفت: «یاد کن نعمتی را که به تو و مادرت بخشیدم! زمانی که تو را با» روح القدس «تقویت کردم؛ که در گاهواره و به هنگام بزرگی، با مردم سخن می‌گفتی؛ و هنگامی که کتاب و حکمت و تورات و انجیل را به تو آموختم؛ و هنگامی که به فرمان من، از گل چیزی بصورت پرنده می‌ساختی، و در آن می‌دمیدی، و به فرمان من، پرنده‌ای می‌شد؛ و کور مادرزاد، و مبتلا به بیماری پیسی را به فرمان من، شفا می‌دادی؛ و مردگان را (نیز) به فرمان من زنده می‌کردی؛ و هنگامی که بنی اسرائیل را از آسیب رساندن به تو، بازداشتم؛ در آن موقع که دلایل روشن برای آنها آوردی، ولی جمعی از کافران آنها گفتند: اینها جز سحر آشکار نیست! » )(مقصود از «کففت...» این است که تو را از اذیت و آزار و قتل بنی اسرائیل حفظ کردیم.)

۲ - تجاوزگری و عصیان



تجاوزگری و عصیان و سرکشی ویژگی کفرپیشگان بنی اسرائیل، در دوران عیسی علیه السلام بود.
لعن الذین کفروا من بنی اسرءیل علی لسان داود وعیسی ابن مریم ذلک بما عصوا و کانوا یعتدون(کافران بنی اسرائیل، بر زبان داوود و عیسی بن مریم، لعننفرین) شدند! این بخاطر آن بود که گناه کردند، و تجاوز می‌نمودند.) کانوا لایتناهون عن منکر فعلوه...(آنها از اعمال زشتی که انجام می‌دادند، یکدیگر را نهی نمی‌کردند؛ چه بدکاری انجام می‌دادند!)

۳ - گروه مومن و کافر



بنی اسرائیل دوران عیسی علیه‌السّلام متشکل از دو گروه مؤمن و کافر بودند.
ورسولا الی بنی اسرءیل انی... (و (او را به عنوان) رسول و فرستاده به سوی بنی اسرائیل (قرار داده، که به آنها می‌گوید: ) من نشانه‌ای از طرف پروردگار شما، برایتان آورده‌ام؛ من از گل، چیزی به شکل پرنده می‌سازم؛ سپس در آن می‌دمم و به فرمان خدا، پرنده‌ای می‌گردد. و به اذن خدا، کور مادرزاد و مبتلایان به برص (پیسی) را بهبودی می‌بخشم؛ و مردگان را به اذن خدا زنده می‌کنم؛ و از آنچه می‌خورید، و در خانه‌های خود ذخیره می‌کنید، به شما خبر می‌دهم؛ مسلما در اینها، نشانه‌ای برای شماست، اگر ایمان داشته باشید!) فلمآ احس عیسی منهم الکفر قال من انصاری الی الله قال الحواریون نحن انصار الله ءامنا بالله واشهد بانا مسلمون.(هنگامی که عیسی از آنان احساس کفر (و مخالفت) کرد، گفت: «کیست که یاور من به سوی خدا (برای تبلیغ آیین او) گردد؟» حواریان (شاگردان مخصوص او) گفتند: «ما یاوران خداییم؛ به خدا ایمان آوردیم؛ و تو (نیز) گواه باش که ما اسلام آورده‌ایم. )
اذ قال الله یـعیسی ابن مریم... واذ کففت بنی اسرءیل عنک اذ جئتهم بالبینـت فقال الذین کفروا منهم ان هـذا الا سحر مبین.
یـایها الذین ءامنوا کونوا انصار الله کما قال عیسی ابن مریم للحواریین من انصاری الی الله قال الحواریون نحن انصار الله فـامنت طائفة من بنی اسرءیل وکفرت طائفة...(ای کسانی که ایمان آورده‌اید! یاوران خدا باشید همان گونه که عیسی بن مریم به حواریون گفت: «چه کسانی در راه خدا یاوران من هستند؟! » حواریون گفتند: «ما یاوران خدائیم» در این هنگام گروهی از بنی اسرائیل ایمان آوردند و گروهی کافر شدند؛ ما کسانی را که ایمان آورده بودند در برابر دشمنانشان تایید کردیم و سرانجام بر آنان پیروز شدند!)

۴ - پیروزی مؤمنان



پیروزی مؤمنان بنی اسرائیل در دوران عیسی علیه السلام بر کفرپیشگان آن قوم با تایید الهی انجام گرفت.
یـایها الذین ءامنوا کونوا انصار الله کما قال عیسی ابن مریم للحواریین من انصاری الی الله قال الحواریون نحن انصار الله فـامنت طائفة من بنی اسرءیل وکفرت طائفة فایدنا الذین ءامنوا علی عدوهم فاصبحوا ظـهرین.

۵ - کشتن حضرت عیسی



بنی اسرائیل عصر عیسی علیه‌السّلام برای کشتن آن حضرت توطئه کردند.
ورسولا الی بنی اسرءیل... فلمآ احس عیسی منهم الکفر... ومکروا ومکر الله والله خیر المـکرین.(و ( یهود و دشمنان مسیح، برای نابودی او و آیینش،) نقشه کشیدند؛ و خداوند (بر حفظ او و آیینش،) چاره‌جویی کرد؛ و خداوند، بهترین چاره‌جویان است.)( با توجه به آیه بعد ـ که سخن از عروج عیسی علیه السلام است ـ این مکر و توطئه در راستای قتل آن حضرت بوده است.)
اذ قال الله یـعیسی ابن مریم اذکر نعمتی علیک... واذ کففت بنی اسرءیل عنک اذ جئتهم بالبینـت فقال الذین کفروا منهم ان هـذا الا سحر مبین.( «کففت...» به معنای بازداشتن بنی اسرائیل از شر و آسیب رسانی به عیسی علیه‌السّلام است.)
مکر و نیرنگ کافران بنی اسرائیل، در به قتل رساندن عیسی علیه‌السّلام از سوی خداوند شکست خورد ورسولا الی بنی اسرءیل... فلمآ احس عیسی منهم الکفر... ومکروا ومکر الله والله خیر المـکرین. (فاعل در «مکروا» کفار بنی اسرائیل است که در آیه ۵۲ بدان اشاره شده است.)
بنی اسرائیل دوران عیسی علیه السلام، مدعی اعدام آن حضرت شدند.
وقولهم انا قتلنا المسیح عیسی ابن مریم رسول الله وما قتلوه وما صلبوه ولـکن شبه لهم...

۶ - هشدار حضرت عیسی به بنی اسرائیل



عیسی علیه‌السّلام به بنی اسرائیل عصر خویش، برای پرهیز از عقاید شرک آلود هشدار دادند.
لقد کفر الذین قالوا ان الله هو المسیح ابن مریم وقال المسیح یـبنی اسرءیل اعبدوا الله ربی وربکم انه من یشرک بالله فقد حرم الله علیه الجنة وماویه النار وما للظـلمین من انصار. (آنها که گفتند: «خداوند همان مسیح بن مریم است»، بیقین کافر شدند، (با اینکه خود) مسیح گفت: ‌ای بنی اسرائیل! خداوند یگانه را، که پروردگار من و شماست، پرستش کنید! زیرا هر کس شریکی برای خدا قرار دهد، خداوند بهشت را بر او حرام کرده است؛ و جایگاه او دوزخ است؛ و ستمکاران، یار و یاوری ندارند.)
سحر پنداشتن معجزات عیسی علیه السلام، از سوی کفرپیشگان بنی اسرائیل از آیه زیر استفاده می شود.
اذ قال الله یـعیسی ابن مریم... واذ تخلق من الطین کهیـة الطیر باذنی فتنفخ فیها فتکون طیرا باذنی وتبرئ الاکمه والابرص باذنی واذ تخرج الموتی باذنی واذ کففت بنی اسرءیل عنک اذ جئتهم بالبینـت فقال الذین کفروا منهم ان هـذا الا سحر مبین.

۷ - پانویس


 
۱. مائده/سوره۵، آیه۱۱۰.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۴۹۹.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۴. مائده/سوره۵، آیه۷۹.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۶. آل عمران/سوره۳، آیه۵۲.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۱۱۰.    
۸. صف/سوره۶۱، آیه۱۴.    
۹. صف/سوره۶۱، آیه۱۴.    
۱۰. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۱۱. آل عمران/سوره۳، آیه۵۲.    
۱۲. آل عمران/سوره۳، آیه۵۴.    
۱۳. مائده/سوره۵، آیه۱۱۰.    
۱۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۶، ص۲۲۱.    
۱۵. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۱۶. آل عمران/سوره۳، آیه۵۲.    
۱۷. آل عمران/سوره۳، آیه۵۴.    
۱۸. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۳۰۴.    
۱۹. نساء/سوره۴، آیه۱۵۷.    
۲۰. مائده/سوره۵، آیه۷۲.    
۲۱. مائده/سوره۵، آیه۱۱۰.    


۸ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۲۶، برگرفته از مقاله «بنی اسرائیل دوران عیسی علیه‌السّلام».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.